Επίσκεψη Υφυπουργού Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιου για το Κτηματολόγιο στον Πύργο & στην Αμαλιάδα

korinthosnews  | 


Επίσκεψη Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου στο Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας και στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, του οποίου η έναρξη λειτουργίας του έγινε την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021.

Το Υποκατάστημα Πύργου, με έδρα τον Πύργο, λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και απορρόφησε το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πύργου και το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ολυμπίων. Θα εξυπηρετεί περισσότερους από 48.000 κατοίκους της περιοχής και συναλλαγές σχετικές με περισσότερα από 58.000 δικαιώματα.

Τον Υφυπουργό συνόδευσε ο πρόεδρος του φορέα καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης.

Ο Υφυπουργός δήλωσε: «Ακόμα ένα Υποκατάστημα, το εικοστό δεύτερο στη σειρά, παραδόθηκε στους πολίτες. Οι κάτοικοι  έχουν πλέον στη διάθεσή τους νέες, φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα και θα ενισχύσουν την ασφάλεια των συναλλαγών. Επιπρόσθετα, μας ενδιαφέρει να υπάρχουν και οι  κατάλληλες κτηριακές υποδομές. Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε το Υποκατάστημα Πύργου να στεγαστεί σε νέο κτήριο.

Επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης, διευκολύνουμε τις επενδύσεις και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ έχουμε παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με αυτό απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες κτηματογράφησης, προχωρούμε σε αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να καταστεί το Κτηματολόγιο πιο λειτουργικό για τους πολίτες και τα στελέχη του.

Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και όλα τα στελέχη του φορέα που εργάστηκαν, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Εύχομαι καλή θητεία στην Αναπληρώτρια Προϊστάμενη και τα λοιπά στελέχη του Υποκαταστήματος Πύργου».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συσταθεί Υποκατάστημα Αμαλιάδας
στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Αμαλιάδα,
με πιθανή ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου 2021,
το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας
και των ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων Γαστούνης και Βαρθολομιού.

 

Ενημερωτικό σημείωμα για τις ψηφιακές υπηρεσίες των νέων Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων τους

Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα μετεξελιχθούν σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών.

Μέχρι στιγμής, λειτουργούν 8 Κτηματολογικά Γραφεία
(Δυτικής Μακεδονίας,
Πειραιάς και Νήσων,
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,
Πελοποννήσου,
Στερεάς Ελλάδας,
Κυκλάδων,
Δυτικής Ελλάδας,
Βορείου Αιγαίου)
και  22 υποκαταστήματα
(Λευκάδας, Πρέβεζας, Πολυγύρου, Καλαμαριάς, Περιστερίου,
Κορίνθου, Εορδαίας, Ναυπλίου, Χίου, Πάτμου, Χαλανδρίου,
Βέροιας, Σπάρτης, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Σερρών, Αιγιαλείας Αιγίου,
Καρδίτσας, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Καλαμάτας και Πύργου).

Στα νέα Υποκαταστήματα, παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες, όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Υποκαταστήματός που τίθεται σε λειτουργία είναι:

  • Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων
  • Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση
  • Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους
  • Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα
  • Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων
  • Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο
  • Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους
  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.

 

Γενικές Πληροφορίες

Τηλ 210 6505600 - www.ktimatologio.gr

Καθημερινές 8:30 - 15:30