Εορτασμός Ημέρας της Αστυνομίας & του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου - Εικόνες

korinthosnews  | 

H 20η Οκτωβρίου, εκτός από ημέρα εορτασμού
του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου,
είναι η ημέρα που η Πολιτεία θέσπισε για να τιμήσει
το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας
ως θεσμό για την προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας,
τελέσθηκε το πρωί Δοξολογία από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας,
στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Λόγω κορονοϊού παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας
εν ενέργεια Αστυνομικών και εκπροσώπων της Ένωσης των αποστράτων
Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,
Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη
για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας»
και της Μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Ο Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος εορτάζεται σήμερα 20 Οκτωβρίου, συμβολίζοντας μέσω της ιερής μορφής του αξίες, που μετουσιώνουν την ουσία της αποστολής του Σώματος. Αξίες, ηθικές και ανθρωπιστικές, που προσδιορίζουν τον σκοπό του έργου μας, και από τις οποίες εκπηγάζει κάθε ενέργειά μας.

Υποστηρίζοντας την πραγματική έννοια του καθήκοντος, ο στρατιωτικός Άγιος Αρτέμιος, με φλογερή την πίστη θέτει αυτήν στην υπηρεσία του συμπολίτη του μέσω φιλανθρωπιών και ελεημοσυνών, ενώ ταυτόχρονα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση της δικής του ζωής μαρτυρά για τον συνάνθρωπό του.

Η ιστορική συνέχεια των Σωμάτων, της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, αντικατοπτρίζεται και συνδέεται άμεσα με τη σημερινή «Ημέρα της Αστυνομίας». Η ιστορικότητα του Σώματος πραγματώνεται μέσα από την υλοποίηση της αποστολής μας καθημερινά και αποτυπώνεται στην ορθή επιτέλεση του συνόλου των πολυδιάστατων αρμοδιοτήτων μας, οι οποίες, ωστόσο, υλοποιούνται πάντα με έναν κοινό παρονομαστή, τον πολίτη, τις ανάγκες του και την ασφάλειά του.

Η σύνδεση του πολιτιστικού πλούτου και της ιστορικής μας πορείας με το σήμερα είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις και ενέργειες, προσδίδοντας ιδιαίτερη αίγλη στην ιστορία του Σώματος. Η σημερινή ημέρα συνδέεται πλέον με τη δημιουργία και το άνοιγμα των πυλών του ιστορικού Μουσείου της Ελληνικής Αστυνομίας στους χώρους της πρώην Σχολής Αξιωματικών, το οποίο έλειπε από το Σώμα και πλέον μέσω του συγκεκριμένου έργου περιγράφονται συλλογικές αξίες, ήθη και υλικές αξίες αυτών, καταλείποντας το αποτύπωμά τους μέσα στο χρόνο, διατηρώντας ανεξίτηλη την πολιτιστική ουσία της ιστορικής μας πορείας και προγραμματίζοντας την πολιτιστική ποιοτική ανάπτυξη της κληρονομιάς, που οι προκάτοχοί μας κληροδότησαν στο παρόν και έχουμε χρέος να αξιοποιούμε και να προβάλλουμε.

Ιδιάζουσες και ιδιόμορφες συνθήκες κοινωνικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσεως χαρακτηρίζουν κατά το έτος 2020 την «Ημέρα της Αστυνομίας». Συνθήκες, που επηρεάζουν το χρέος, την ευθύνη και το καθήκον μας ως Ελληνική Αστυνομία για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κλίματος ασφάλειας και για την προστασία των ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Καθοριστικές χρονικά συνθήκες, όπως η πανδημία του Κορωνοϊού και η προσπάθεια μαζικής εισόδου μεταναστών στα ανατολικά και βόρεια σύνορα της Χώρας μας, έρχονται να αναδείξουν πολλαπλώς την αποτελεσματικότητά μας κατά τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, τα οποία χρήζουν της δυναμικής και άμεσης παρέμβασής μας, και επισημαίνουν το βαρύνουσας σημασίας έργο μας.

 Η Ελληνική Αστυνομία μέσω του συνόλου των στελεχών της, ενστόλου και πολιτικού προσωπικού, συμβάλλει στην κοινωνική ειρήνη και επιτελεί με υπευθυνότητα την αποστολή της. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει δομηθεί και έχει θέσει στέρεες βάσεις, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της με τη στελέχωση μάχιμων υπηρεσιών, αλλά και ανανεώνοντας την υλικοτεχνική υποδομή με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και πλήθος ατομικών εφοδίων.

 

Η ανανέωση στο Σώμα επέρχεται με μεθοδικότητα και εντατική δουλειά, που προτεραιοποιεί τις επιχειρησιακές και διοικητικές ανάγκες μας και συμπορεύεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος πραγματοποιείται πλέον στη Χώρα μας. Προχωρώντας με σταθερά ψηφιακά βήματα, απορρίπτουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ψηφιοποιώντας και βελτιστοποιώντας το παρεχόμενο έργο τόσο εσωτερικά στο Σώμα όσο και κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλογιζόμενοι το χρέος απέναντι στην Πολιτεία, στην Κοινωνία και στον πολίτη, το οποίο απορρέει από την υποχρέωσή μας για θωράκιση του αισθήματος της ασφάλειας προχωράμε με υπευθυνότητα και με ορθό προγραμματισμό και σχεδιασμό, στην υλοποίηση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού οικοδομήματος προληπτικής αστυνόμευσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού μας εξιδανικεύεται, μέσω της παροχής εχεγγύων αξιοπιστίας, με το υψηλό επαγγελματικό επίπεδό του, τη συνέπεια, την ετοιμότητα και την αυτοθυσία που επιδεικνύει. Απέναντι σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αστυνομικούς, που καθημερινά ρίχνονται στη μάχη της εγκληματικότητας και επιχειρούν τη θωράκιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας, η υποχρέωσή μας είναι πολλαπλή και από αυτή απορρέει η ευγνωμοσύνη μας και το θερμό ευχαριστώ μας.

Συνιστά βέβαιη υποχρέωσή μας, λοιπόν, η στήριξή μας στο στελεχιακό δυναμικό, γι’ αυτό και η σημερινή «Ημέρα της Αστυνομίας», έχει υψηλό συμβολισμό όχι μόνο για τη σημαίνουσα νοηματοδότηση της αποστολής μας, αλλά και γιατί είναι αφιερωμένη σε κάθε ένα αστυνομικό από τον οποίο εκπορεύεται και υλοποιείται το παραγόμενο έργο και οι προσφερόμενες υπηρεσίες, με σκοπό τη βέλτιστη αποδοτικότητά του Σώματος. Προς τούτο, εργαζόμενοι μεθοδικά και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του προσωπικού καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη θωράκιση των εργασιακών του δικαιωμάτων, το ενδυναμώνουμε διαρκώς και εξασφαλίζουμε την ατομική του επαγγελματική προστασία και ασφάλεια.

 

Ενισχυτικά στοιχεία των προσπαθειών μας καθίστανται ο σεβασμός και η τιμή, που πρέπει να αποδίδουμε διαρκώς στη μνήμη των πεσόντων συναδέλφων μας, η αυτοθυσία των οποίων συνιστά κινητήριο δύναμη αποφασιστικότητας για την ορθή επιτέλεση του έργου μας, ενώ μας υπενθυμίζει ότι η έννοια του καθήκοντος του Έλληνα Αστυνομικού είναι επενδεδυμένη με στοιχεία αυτοθυσίας και επικινδυνότητας, ενώ η αυταπάρνησή του ισοδυναμεί με αυταπάρνηση όχι μόνο προσωπική αλλά και οικογενειακή, προκειμένου ο πολίτης να είναι και να αισθάνεται ασφαλής και η κοινωνική ομαλότητα να οδηγεί σε διαρκή κοινωνική ανάπτυξη.

Ως Αρχηγός του Σώματος διαρκής μέριμνά μου είναι η επιτυχής στρατηγική και επιχειρησιακή εκπλήρωση της αποστολής μας, αλλά και η συλλογική προσπάθειά μας να εμπνέουμε και να καθιστούμε με όρους εξωστρέφειας εμφανές στον πολίτη το κεκτημένο αγαθό της ασφάλειας, ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη του προς το έργο μας και τον σκοπό του.

 Σας καλώ, λοιπόν, όλους να εγκύπτετε με ενδιαφέρον και μεθοδικότητα στο έργο σας, να τιμάτε τους πυλώνες της αποστολής του Σώματος, να ενδιαφέρεστε για τον πολίτη και τις ανάγκες του, να συμβάλλετε στην εδραίωση κλίματος ευνομίας και σταθερότητας και να είστε ακούραστοι φύλακες του νόμου.

Πάντα στο νου και στην καρδιά μας να είναι το παρελθόν του Σώματος, να το τιμάμε και να το σεβόμαστε.

Η ζωή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου ας είναι πρότυπο ζωής, αυταπάρνησης και προσφοράς, και ο Άγιος ας προστρέχει και ας ευλογεί τον καθένα από εμάς και τις οικογένειές μας.

Η επετειακή «Ημέρα της Αστυνομίας» ας είναι ημέρα-σταθμός εορτασμού της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην ασφάλεια του πολίτη και της εκπλήρωσης της αποστολής της.

 

Ας είναι ημέρα συλλογικότητας και ομοψυχίας και ας μας υπενθυμίζει ότι η σύμπνοια και η συνεργασία είναι καθοριστικά στοιχεία προόδου και εξέλιξης του Σώματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σεβασμός προς το έργο μας εκκινεί από το σεβασμό και την αυταπάρνηση για τον συνάνθρωπο και τις ανάγκες του.

Χρόνια Πολλά!


Μήνυμα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη
Ελευθέριου Οικονόμου για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

 

Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της Πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας», ενώ παράλληλα τιμάται και ο Προστάτης του Σώματος, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος. Με την καθιέρωση της ημέρας αυτής, η Πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία για την προσφορά της στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τον χαρακτήριζε η βαθιά χριστιανική πίστη, η ισχυρή θέληση, το άκαμπτο ψυχικό σθένος. Εργάσθηκε με πάθος για την ειρήνη, την ευνομία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας το ήθος και τις αρετές του, διόρισε τον Άγιο Αρτέμιο Ανώτερο Διοικητή όλης της Αιγύπτου. 

Η θαρραλέα αντίστασή του απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με τη βία τη χριστιανική πίστη, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, το βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο.

Με αυτή ακριβώς τη στάση ζωής του ο Άγιος Αρτέμιος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο συνέπειας, ευθύνης, ήθους, πηγή άντλησης δύναμης και θάρρους.

Αυτές τις αρχές και αξίες τιμούμε σήμερα.

Η σημερινή όμως μέρα αποτελεί και ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής όσων θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος. Σ’ αυτούς που με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του χρέος. Η θυσία τους αποτελεί την υπέρτατη έκφραση προσφοράς του Έλληνα Αστυνομικού για την προστασία των πολιτών και της κοινωνίας.

H Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Χώρας εν συνόλω, αποτελούν τη θεσμική δύναμη που εγγυάται τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και απειλών. Έτσι πέραν της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της εμπέδωσης αισθήματος ασφαλείας στις γειτονιές, στα χωριά και στις πόλεις σε όλη την επικράτεια, έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που γεννά η πανδημία του κορονοϊού, η μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα που εξελίσσεται, αλλά και νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η τεχνολογία στο ηλεκτρονικό έγκλημα και την κυβερνοασφάλεια.

Η προηγούμενη δεκαετία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και των μνημονίων αφήνει πίσω της μεγάλα προβλήματα και ελλείμματα σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικές απολαβές, που σίγουρα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Σε πρώτη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εξοπλισμών σε περιπολικά, μηχανές, επιχειρησιακό εξοπλισμό αλλά και τεχνολογικά μέσα, όγκου ανάλογου με εκείνο της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος με προσλήψεις νέων Ειδικών Φρουρών και Συνοριακών Φυλάκων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των εισακτέων στις Αστυνομικές Σχολές. Μόνιμο ζήτημα αποτελεί, στα περιθώρια του προϋπολογισμού, η ενίσχυση και των οικονομικών αποδοχών.

Η Αστυνομία οφείλει στην καθημερινότητα να εγγυάται την ευνομία, την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών, σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού στους νόμους και στο Σύνταγμα. Πολλές φορές η Αστυνομία αποτελεί στόχο άδικης κριτικής και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι ευθύνη όλων μας, πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, αλλά και ολόκληρης της δομής διοίκησης του Σώματος,  να μη δίνουμε αφορμές και δικαιώματα για κατηγορίες περί βίαιης συμπεριφοράς και αντικοινωνικής στάσης απέναντι στους πολίτες.

Η σημερινή γιορτή του Αγίου Αρτεμίου ας μας δώσει την ευκαιρία, το έναυσμα, να αναλογιστούμε ότι η ηθική τάξη και η κοινωνική συμπεριφορά του κάθε Αστυνομικού, τόσο στις ώρες που φορά τη στολή του, όσο και στις ώρες εκτός υπηρεσίας, αποτελούν το κρίσιμο ζήτημα για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που οφείλουν να έχουν οι πολίτες στο Σώμα και στο έργο της Αστυνομίας ως εγγυητή των νόμων και της τάξης του δημοκρατικού Κράτους.

Χρόνια Πολλά!