Προπονητικό Camp Τριάθλου στην Ορεινή Κορινθία από Παρασκευή 26 μέχρι & Κυριακή 28 Ιουνίου

korinthosnews  | 

Το τριήμερο Παρασκευή 26 μέχρι και Κυριακή 28 Ιουνίου
η κορυφαία σε οργάνωση και επιτυχίες ελληνική ομάδα τριάθλου
«Athens Triathlon Team» θα βρεθούν στην ορεινή Κορινθία (Γκούρα)
για ένα πολύ πλούσιο προπονητικό τριήμερο camp προετοιμασίας.

Περισσότεροι από 25 αθλητές & αθλήτριες καθώς και οι συνοδοί και οι οικογενειές  τους
θα διαμείνουν στην Γκούρα και με σημείο αναφοράς τη λίμνη Δόξα
θα προπονηθούν και θα προετοιμαστούν για τους αγώνες Τριάθλου
(κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) του φθινοπώρου.

Μερικές μέρες μετά την άρση του lockdown για τις μονάδες εστίασης και φιλοξενίας
που είχε πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες για περιοχή
το camp έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική κοινωνία.

Το Τρίαθλο (ολυμπιακό άθλημα από το 2000)
είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα
τόσο στην Ελλάδα όσο και στο δυτικό κόσμο.

Η Ομάδα Athens Triathlon Team είναι η μοναδική ομάδα Τριάθλου στην Ελλάδα
που λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα Ευρωπαικά μοντέλα λειτουργίας
και μέλη της είναι έλληνες και ευρωπαίοι τριαθλητές.

Το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον 
(με την τεχνητή λίμνη της Δόξας να κλέβει τις εντυπώσεις),
η χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους
(απαραίτητο στοιχείο για προπόνηση ποδηλασίας με ασφάλεια)
και κυρίως η ύπαρξη του Κέντρου Υγείας
είναι οι βασικοί λόγοι της επιλογής της περιοχής
για αυτό το πρώτο πρώτο προπονητικό camp της ομάδας
μετά την περίοδο της πανδημίας.

O προπονητής (head coach) της ομάδας και πρωταθλητής Τριάθλου
Γιάννης Ψαρέλης μας είπε σχετικά :

«Εχουμε αθλητικο-κεντρική προπονητική φιλοσοφία και το μότο μας είναι
«Δεν αφήνουμε Τίποτα στην Τύχη» (Nothing το chance).
Αυτό αφορά οτιδήποτε σχεδιάζουμε είτε αφορά τις καθημερινές προπονήσεις μας στην Αθήνα όσο και τα προπονητικά camp στην περιφέρεια.
Οτι κάνουμε θέλουμε να είναι υψηλού επιπέδου ακολουθώντας τα πρότυπα των καλύτερων ευρωπαικών ομάδων τριάθλου.
Πάνω από όλα επιθυμούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε πάντοτε τόσο σε δομές όσο και προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε οι αθλητές και οι αθλούμενοι μας να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές και ασφαλείς συνθήκες προπόνησης.
Εχουμε εργαστεί για αρκετές εβδομάδες και έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή ώστε να σχεδιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια το camp.

Σε συνέχεια του παραπάνω και καθώς η ασφάλεια αποτελεί το σημείο αναφοράς μας οφείλω να σταθώ στη σημασία του Κέντρου Υγείας της περιοχής ως προαπαιτούμενο για ένα camp Τριάθλου (κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) - όπου πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός ποδηλατικού ατυχήματος – και να ευχαριστήσω εκ των προτέρων το Διευθυντή του ΚΥ και το ιατρικό προσωπικό για την εξαιρετική διάθεση και συμβολή στο σχεδιασμό του camp.»

Ο πρωταθλητής Τριάθλου στην απόσταση sprint Παναγιώτης Δημόπουλος
και μέλος της προπονητικής ομάδας  και της τεχνικής επιτροπής της Athens Triathlon Team μας δήλωσε σχετικά :
«Λόγω έλλειψης αγώνων ειναι έντονη η επιθυμία μας να βρεθούμε σε ένα αμιγώς τριαθλητικό περιβάλλον κοντά στη φύση.
Είναι μια ευχάριστη απόδραση από την ρουτίνα της πόλης παρέα με φίλους αθλητές.
Είναι μια ευκαιρία για όλους τους τριαθλητές  για να επικεντρωθούν υπό την καθοδήγηση των έμπειρων και με διεθνείς πιστοποιήσεις προπονητών στη βελτίωση τους και στους στόχους της αγωνιστικής περιόδου.»

Ο Ισπανός Τριαθλητής Andreu Torregrosa θα συμετέχει στο camp καθώς - και θα προπονείται με την Athens Triatlon Team μέχρι και τα τέλη Ιουλίου- ανέφερε με ενθουσιασμό τα παρακάτω αναφορικά με τη συμμετοχή του στο camp:
« Ειλικρινά ενθουσιασμένος & ανυπομονώ να συμμετέχω στο προπονητικό camp της Athens Triathlon Team. Μετά το lockdown λόγω Covid-19 δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο τρόπο να επιταχυνθεί η επανάκτηση της αθλητικής μας φυσικής κατάστασης.
Εχω προπονηθεί και έχω συμμετέχει σε αγώνες σε διάφορες χώρες του κόσμου
(Ισπανία, ΗΠΑ, Ουρουγουάη, Ελβετία κ.λπ.) και είναι υπέροχο να επιστρέφω στην Ελλάδα και να προπονούμαι με την ομάδα Τριάθλου της Αθήνας (Athens Triathlon Team).
Η Λίμνη Δόξα δείχνει να είναι μία υπέροχη τοποθεσία όπου θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στην προπόνησή μας.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον coach Ψαρέλης και την ομάδα που εδώ και 7 χρόνια μου επιτρέπουν να προπονούμαι μαζί τους όταν μπορώ να έρχομαι στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Σαρίδης, αθλητής και μέλος της τεχνικής επιτροπής της ομάδας
Athens Triathlon Team μας δήλωσε σχετικά:

«Το δεύτερο προπονητικό camp της ομάδας μας για το 2020
γίνεται σε μια υπέροχη περιοχή την ορεινή Κορινθια.
Επιλέξαμε τη Λίμνη Δόξα καθώς θεωρούμε ότι είναι ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για προετοιμασία / προπόνηση τριάθλου και οχι μόνο.
Η περιοχή είναι ιδανική για προπονητικό camp, ιδίως το καλοκαίρι όπου νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα έχουμε δροσιά και γενικότερα καιρικές συνθήκες που πληρούν τις προπονητικές απαιτήσεις των αθλημάτων αντοχής.
Εχουμε εξαιρετική ποιότητα αέρα (χωρίς πρωτογενείς ή δευτερογενείς ρύπους) και επίσης εξαιρετική ποιότητα νερού στη λίμνη για κολύμβηση.

Μακάρι το παράδειγμα της συστηματικής διοργάνωσης καλά οργανωμένων προπονητικών camp στην περιφέρεια να το ακολουθήσουν και άλλες ομάδες τριάθλου ώστε να ενισχύσουν την θέση και τη φήμη της χώρα μας στο ανταγωνιστικό χάρτη του αθλητικού τουρισμού.

Το camp έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορούν οι αθλητές και αθλήτριες να έρθουν με τις οικογενειές τους.
Με αυτό τον τρόπο και με το ζωντανό παράδειγμα τα παιδιά μας θα βιώσουν την αξία της άθλησης στη ζωή, την υγεία και τη διάθεση δίνοντας το μήνυμα οτι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και ψυχαγωγίας."

 

Η Ασημίνα Σηλαίου, πρώην πρωταθλήτρια και διοργανωτής του αγώνα ορεινού τρεξίματος στη ζήρεια τόνισε τη σημασία του αθλητικού τουρισμού για την ενίσχυση της οικονομικής ζωής της περιοχής και μας ανέφερε σχετικά :
"H σημασία του αθλητικού τουρισμού ως βασικού πυλώνα της ανάπτυξης της ζήρειας γίνεται ακόμα μία έντονη και επιτακτική στις μέρες μας και πρέπει να προσεχθεί από όλους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε για την περιοχή. Θα θέλαμε να καλοσωρίσουμε την ομάδα Τριάθλου Athens Triathlon Team και τους ευχόμαστε να εκπληρώσουν τους προπονητικούς στόχους του camp"

 

Iron Ladies : Δυναμικές Γυναίκες, Επιτυχημένες επαγγελματικά, εξαιρετικές αθλήτριες

Όλο και περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών ασχολούνται συστηματικά
με τα αθλήματα αντοχής και ιδιαίτερα με το πιο δύσκολο από αυτά το Τρίαθλο.

Συναντήσαμε, συζητήσαμε και εμπνευστήκαμε με μερικές από τις συμμετέχουσες στο Camp Τριάθλου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στην ορεινή Κορινθία. Πρόκειται όπως μας τόνισε ο προπονητής τους Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) για «πραγματικές αθλήτριες που οι περισσότερες έχουν περάσει το στάδιο της αθλούμενης. Ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου προπονούνται καθημερινά αρκετές ώρες.
Είμαι εντυπωσιασμένος από τις νοητικές τους δεξιότητες πέρα από τις αθλητικές τους επιδόσεις. Υψηλή νοητική δύναμη, απόλυτη συγκέντρωση στις προπονήσεις, με εξαιρετική αυτοοργάνωση και δυνατότητα χειρισμού υψηλών προπονητικών φορτίων. Μας εμπνέουν καθημερινά και ελπίζουμε να εμπνεύσουν όλο και περισσότερες γυναίκες να έρθουν στο τρίαθλο. Καθημερινά συναγωνίζονται με άντρες αθλητές και έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον απόλυτο αθλητικό σεβασμό και θαυμασμό  μας. Οσοι γνωρίζουν την ομάδα μας ξέρουν ότι αποτελείται εδώ και 5-6 χρόνια από 50% από γυναίκες (ποσοστό πολύ υψηλό εάν σκεφτεί ότι το ποσοστό γυναικών στα αθλήματα και αγώνες αντοχής είναι μόλις 12-15%. Επίσης όπως θα διαπιστώσετε πολύ πιθανόν και από τις συνεντεύξεις τους οι γυναίκες της ομάδας μας είναι πολύ δυναμικές προσωπικότητες με ηγετικά χαρακτηριστικά και οι οποίες αναδεικνύουν τον ηγετικό τους ρόλο στην προπόνηση σε κάθε προπόνηση. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα μας είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο στον χώρο των αθλημάτων αντοχής στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το camp στην ορεινή κορινθία απευθύνεται σε προχωρημένου επιπέδου τριαθλήτριες καθώς θα είναι πολύ απαιτητικό camp με καθημερινές προπονήσεις 4-5  ωρών και στα τρία αθλήματα».

Συναντήσαμε τις Iron Ladies, δυναμικές γυναίκες που διακρίνονται στο επάγγελμά τους και μέλιστα αρκετές από τις σιδερένιες κυρίες είναι και μητέρες. Μας εξήγησαν τι ρόλο έχει το τρίαθλο στη ζωή τους και μέσα από τη συζήτηση μας ενέπνευσαν με την αποφασιστικότητά τους, τον δυναμισμό τους και την αγάπη τους για την άσκηση και το τρίαθλο.

H νικήτρια της Ολυμπιακής απόστασης στο τελευταίο Τρίαθλο της χρονιάς Κατερίνα Παπαιωάννου μας εξήγησε πως ξεκίνησε το Τρίαθλο, τι σημαίνει το Τρίαθλο για εκείνη και ποιες οι προσδοκίες της από το Τριαθλητικό Camp: “Ξεκίνησα να αθλούμαι στα 28 μου από το μηδέν. Πλέον ασχολούμαι με το τρίαθλο εδώ και 7 χρόνια κι έχει μεταμορφώσει κάθε πλευρά της ζωής μου. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία που όλοι κατανοούν, η ολοκλήρωση μιας δύσκολης προπόνησης ξεκουράζει το μυαλό και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς.

Το camp στη Λίμνη Δόξα είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα με αυτό που συχνά χαρακτηρίζεται ως «24 hour immersion» σε αυτό που αγαπάμε, μέσα στη φύση με την ομάδα μας. Η ομάδα μας είναι πολύ ιδιαίτερη για τα δεδομένα του τριάθλου, καθώς αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες. Το απολαμβάνω ιδιαίτερα αυτό, καθώς οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ συναθλητριών είναι διαφορετικές από αυτές με τις γυναίκες στην υπόλοιπη κοινωνική ζωή. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική, περισσότερη αλληλοϋποστήριξη και αποδεικνύεται επανειλημμένα το πόσο πιο επίμονες, εργατικές και συνεργάσιμες είναι. Ακόμη κι αυτές που έρχονται με δισταγμό, εξελίσσονται και δυναμώνουν νοητικά. Για μένα το τρίαθλο είναι ένα όπλο για τη γυναικεία ψυχολογία, που αναδεικνύει τις δυνατότητες της προσωπικότητάς της. Τα λέμε στη Δόξα!”

H δημοσιογράφος Γκρέτα Λυμπεροπούλου ξεκίνησε να αθλείται μετά τα 40, όταν βρήκε την έμπνευση μέσα από τα 3 παιδιά της που έκαναν από μικρά πρωταθλητισμό. Ασχολείται με το τρίαθλο από το 2014, ενώ η αγωνιστική της ενασχόληση, στη συνέχεια την οδήγησε και σε επαγγελματική ενασχόληση, αφού είναι η “φωνή” των τριαθλητικών αγώνων στην Ελλάδα με ρόλο να επικοινωνεί και να προωθεί δημοσιογραφικά το τρίαθλο στο ευρύ κοινό.

“Το τρίαθλο είναι μία όμορφη πινελιά στη ζωή μου. Συμπληρώνει την αγάπη μου για έντονη δραστηριότητα Χ 3, την επικοινωνία μου με τα παιδιά μου επειδή κάνουμε κοινές προπονήσεις, την κοινωνικότητά μου επειδή η ομάδα μου είναι η καλύτερη παρέα, την αγάπη μου για τα ταξίδια επειδή γίνονται αγώνες σε πανέμορφα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάγκη μου για επαφή με τη φύση και τη θάλασσα και την προσωπική μου αναζήτηση στόχων που με βελτιώνουν όταν τους πετυχαίνω αλλά με βελτιώνουν ακόμα περισσότερο όταν ΔΕΝ τους πετυχαίνω”.

“Το camp, όπως κάθε προπόνηση, είναι μία ακόμα ευκαιρία για να νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στη ζωή που είμαστε γεροί και μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αθλητές που εκτιμάμε και κοντά σε έναν αξιόλογο προπονητή που μας μαθαίνει τόσα πολλά.”

Η Ελίνα Λιάνη προπονείται με την Athens Triathlon Team περισσότερο από 6 χρόνια και είναι μία πολύ έμπειρη πλέον τριαθλήτρια.  Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για το τι σημαίνει ο αθλητισμός για εκείνη : “Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αθλητισμό, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το τριαθλο. Η καθημερινή προπόνηση ήταν και είναι για μένα η ψυχοθεραπεία μου. Το χάπι μου ενάντια στο καθημερινό στρες. Το τριαθλο είναι ένα άθλημα που είναι αδύνατον να το βαρεθείς διότι έχει 3 αθλήματα που γυμνάζουν διαφιρετικές μυϊκές ομάδες και ουσιαστικά καλύπτει όλο το σώμα. Ναι προτρέπω τις γυναίκες να ασχοληθούν με το τριαθλο σε όποια φάση της ζωής τους βρίσκονται. Πρακτικά οι προπονήσεις μπορούν να λάβουν μέρος στο σπίτι για το ποδήλατο κοντά στο σπίτι για το τρέξιμο και το κολύμπι σε θάλασσα και σε πισίνα. Το τριαθλο δεν έχει τη μονοτονία του ενός αθλήματος. Είναι 1 άθλημα ουσιαστικά αλλά περιλαμβάνει 3. Μπορεί να το κάνει κάθε γυναίκα και να επιλέξει η ίδια ανάλογα με τις υποχρεώσεις της τον αριθμό των προπονήσεων και την ένταση. Προσωπικά αφιερώνω 6-9 ώρες την εβδομάδα λόγω του ότι μου το επιτρέπει το επάγγελμα μου και ότι δεν έχω οικογένεια. Αλλά πιστεύω ότι και με 3-5 ωρες την εβδομάδα για μια γυναίκα με  αυξημένες υποχρεώσεις θα της προσφέρει μια καλή φυσική κατάσταση που συνεπάγεται ενέργεια, ενίσχυση ανοσοποιητικού και δεμένο σώμα. Δεν είναι δύσκολο απόφαση θέλει”.

H Amaryllis van der Wilt  μας εξήγησε τι είναι σημαίνει το τρίαθλο για εκείνη: “H ενασχόληση μου με το τρίαθλο είναι απλά η επιβεβαίωση ότι μπορείς σε οποιαδήποτε ηλικία να δοκιμάσεις και να εξελίξεις τις δυνάμεις σου. Παρότι η μεγάλη αγάπη μου είναι το τρέξιμο, ενθουσιάστηκα όταν διαπίστωσα πόσο όμορφα συμπληρωματικά λειτουργεί η προπόνηση της κολύμβησης και του ποδηλάτου στην ανάγκη ποικιλίας που είχα για τη σωματική μου άσκηση. Η προπονήσεις τριάθλου με την καθημερινή εναλλαγή και τη διαφορετική κάθε φορά ένταση, είναι εξαιρετική επιλογή για να αποφύγω τη ρουτίνα της καθημερινότητας μου.

Για μένα το τρίαθλο δεν είναι εύκολο, είναι μια έντονη απαιτητική άσκηση που όμως με αποζημιώνει με ένα γερό δραστήριο σώμα και ένα μυαλό σε εγρήγορση.

Το camp είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συστηματικής προπόνησης σε ένα υπέροχο περιβάλλον χωρίς να αποσπάσαι, με φίλους και συναθλητές με θετική διάθεση και κοινό σκοπό.”

Η Βάνα Παιταρίδου, επαγγελματίας γυμνάστρια έγινε μέλος της ομάδας Athens Triathlon Team καθώς είχε πάει την κόρη της για προπόνηση στον Αγιο Κοσμά:

«Καθώς περίμενα την κόρη μου να ολοκληρώσει την προπόνησή της παρακολούθησα την προπόνηση της ομάδας και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να ξεκινήσω την προπόνηση Τριάθλου. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και πλέον το τρίαθλο είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Συνήθως η μέρα ξεκινάει με προπόνηση κολύμβησης και τελειώνει με ποδηλασία και τρέξιμο. Το τρίαθλο για μένα ειναι ένα δώρο προς τον εαυτό μου και χαιρομαι ιδιαίτερος διότι ως τριαθλητρια λειτουργώ ως πρότυπο για τα παιδιά μου .

Είναι σαφές ότι η ομάδα έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και οι προπονήσεις δεν απαυθύνονται σε «αθλούμενους». Ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου το σημείο εκκίνησης είναι η επιθυμία για συνεχή και ολιστική βελτίωση.Είναι περιβάλλον με απαιτήσεις και προπονητική πίεση…και μάλλον είναι αυτό που με ελκύει. Αυτό είναι και αυτό κάνει το τρίαθλο ξεχωριστό. Κάθε μέρα να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα όρια που βάζει το μυαλό.

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για μία δραστήρια γυναίκα είναι να μπορέσει να χωρέσει μέσα στην ημέρα τόσες πολλές δραστηριότητες και να ανταπεξέλθει με επιτυχία και ακροβατώντας στους διάφορους ρόλους της.

Ανυπομονώ για το camp και ελπίζω να είναι μία μοναδική εμπειρία σε ένα περιβάλλον που από μόνο του είναι μοναδική. Είμαστε πολύ τυχεροί καθώς θα έχουμε ιδανικές θερμοκρασίες μέχρι 21-22 βαθμούς κελσίου»

Συναντήσαμε την Σοφία Μαλτέζου, την τελευταία προσθήκη στην πολύ δυνατή αθλητικά ομάδα μας και την ρωτήσαμε σχετικά με το πως βλέπει την ενασχόλησή της με το άθλημα καθώς και τις προσδοκίες της για το τριήμερο προπονητικό camp στη Λίμνη Δόξα :

“Το Τρίαθλο αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, το οποίο όμως σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Ο συνδυασμός των τριών αθλημάτων, κολύμβηση – ποδηλασία – τρέξιμο, αποτελεί μία όμορφη, δυνατή πρόκληση και ταυτόχρονα διασκεδαστική.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες, όλων των ηλικιακών ομάδων, επιλέγουν το τρίαθλο ως τρόπο άθλησης, καθώς απαιτεί υπομονή, πειθαρχία, προσαρμοστικότητα και οργανωτικότητα. Go ΙronWomen!!!

Νιώθω τυχερή που είμαι μέλος της Athens Triathlon Team, στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό είναι γένους θηλυκού με εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αμέριστη ικανοποίηση και θαυμασμό για τον προπονητή μας, Γ. Ψαρέλη, που με την σωστή καθοδήγηση και την εμπειρία του νιώθεις ότι μπορεί να επιτύχεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου ξεπερνώντας τα όρια σου, νοητικά και σωματικά.”

Καθώς το ταξίδι μου στον κόσμο του Τριάθλου έχει μόλις ξεκινήσει, η συμμετοχή μου στο προπονητικό τριήμερο Camp θα μου δώσει την ευκαιρία να βιώσω τις πραγματικές συνθήκες ενός αγώνα τριάθλου, και πανω απ ολα την χαρα να βρίσκομαι κοντά σε κορυφαίους συναθλητές με αγάπη και με σεβασμό προς το άθλημα και τον συνάνθρωπο.

 

www.triathlon.gr

www.triathlonworld.gr

www.triathloncoach.gr