Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα αιτήματα άδειας διαμονής για τους μετανάστες

korinthosnews  | 

Στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα αιτήματα άδειας διαμονής για τους μετανάστες και τις μετανάστριες από τον Απρίλιο του 2017

 

Λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» (χωρίς τον κίνδυνο απέλασης, αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα) έδωσε η Βουλή και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αφορά κυρίως σε πολίτες τρίτων χωρών, οικονομικούς μετανάστες και μετανάστριες, που διαβιούν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα, αλλά κάποια στιγμή και για διάφορους λόγους είχαν απολέσει την άδεια παραμονής τους οι οποίοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, όχι όμως ενώπιον των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, αλλά ενώπιον του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έτσι συσσωρεύονταν εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, που ήταν αδύνατον να εξεταστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το διαθέσιμο προσωπικό του Υπουργείου.
Κι ενώ οι αιτούντες και οι αιτούσες, με την απόδειξη παραλαβής του αιτήματός τους, απολάμβαναν προσωρινής προστασίας από  απέλαση, δεν είχαν το δικαίωμα νόμιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Εξαιτίας της μακροχρόνιας αυτής αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης στρέφονταν στην άτυπη και αδήλωτη εργασία προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια από τα αδήλωτα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν έσοδα από μη καταβληθείσες εισφορές.

Το θέμα αυτό ανέδειξαν, τον περασμένο Νοέμβριο, με ερώτησή τους στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 25 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ των οποίων και η Μ. Θελερίτη και ο Γ. Ψυχογιός, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις κατά τόπους υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Απαντώντας στην ερώτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε πως το υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση, «βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης του συνόλου των αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να υπάρξει καταμερισμός του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων σε πολλά σημεία υποδοχής και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση των φακέλων και να μην υποχρεώνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τρίτων χωρών να προσέρχονται στην Αθήνα για την κατάθεση του αιτήματός τους».

Η νομοθετική ρύθμιση κατοχυρώθηκε με τροπολογία που ενσωματώθηκε στον Ν. 4446/2016 για τον Πτωχευτικό Κώδικα (ΦΕΚ Α 240, 22/12/2016). Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 4471/ 30 Δεκέμβρη 2016), με την οποία, η αρμοδιότητα παραλαβής και εξέτασης των συγκεκριμένων αιτήσεων, μεταφέρεται στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Έτσι, από 3 Απριλίου 2017, οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης στον τόπο της διαμονής τους και να επαν-υποβάλουν εκεί την αίτησή τους και μάλιστα χωρίς καταβολή παραβόλου.

Η  εξέλιξη αυτή, που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες οικονομικών  μεταναστών στη χώρα, αποδεικνύει μεταξύ άλλων και τη βαρύνουσα σημασία της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Γραφείο Τύπου

Κόρινθος 17 Μαρτίου 2017