Απόφαση στήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ

korinthosnews  | 

Πρόσφατα το Π.Τ. Κορινθίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Φυσικοθεραπείας (8/9) διοργάνωσε μεταξύ άλλων δράσεων εκλαικευτική επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “Μυοσκελετικοί τραυματισμοί σχετιζόμενοι με το χώρο εργασίας”.
Συνδιοργανωτής ήταν και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ). 

Μέσω της εκπροσώπου του ΕΛΙΝΥΑΕ (παράρτημα Τρίπολης) έγινε γνωστό το σπουδαίο ερευνητικό και ελεγκτικό έργο που έχει παραχθεί και η σημασία της λειτουργίας του για τη βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.
Σεμινάρι
α επιμόρφωσης τεχνικών ασφαλείας, γιατρών εργασίας και εκπροσώπων των εργαζομένων διενεργούνται από το ΕΛΙΝΥΑΕ. 
Πλούσιο έργο σε προγράμματα εκπαίδευσης όπως σε συνδυασμό με το τμήμα επιθεώρησηςεργασίας για την ενδυνάμωση του τμήματος ή την προαγωγή της Υγείας στο δημόσιο τομέα. 
Εκδόσεις που περιλαμβάνουν βιβλία, φυλλάδια, περιοδικό, cd-dvd, πάνω στο θέμα της ασφάλειας εργασίας σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Ενώ λοιπόν είναι φανερό πόσο απαραίτητο είναι ένα τέτοιο ίδρυμα, σε μια περίοδο που τα εργατικά ατυχήματα (έως και θανατηφόρα) και ασθένειες “θερίζουν”, μεθοδεύεται η υπονόμευση της δυνατότητας παραγωγής επιστημονικού έργου για την προστασία της ασφάλειας των εργαζόμενων. 
Οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) “προτείνουν” τη συρρίκνωσή του, με κλείσιμο 4 περιφερειακών παραρτημάτων (Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου) και απολύσεις προσωπικού. 
Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης ενώ φαίνεται επίσης διατεθειμένη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

Φαίνεται ότι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη που επιδιώκεται περνάει και μέσα από την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ και της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας.
Γι’αυτό σαν Δ.Ε. στηρίζουμε πλήρως τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Ινστιτούτου: 

Καμία απόλυση εργαζομένων, διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού του EΛΙΝΥΑΕ.
Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ από το ΛΑΕΚ και το κράτος. Διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου. Αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.
Καμία παραχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στο ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

Καλούμε επίσης όλα τα σωματεία και τους συλλόγους του νομού που νοιάζονται για την ασφάλεια των μελών τους και τις συνθήκες εργασίας τους να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ.
Μας αφορά όλους!

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ